Välja det bästa köksredskapet för ditt hem
Oavsett om du uppgraderar dina köksredskap, provar nya kök eller förbereder dig för matlagning, är det avgörande att hitta rätt köksredskap. Köksredskap utvecklas och många varumärken dyker upp varje dag, att välja pannor och kastruller som passar ditt kök och matlagningsstil kan vara en utmaning, även för professionella kockar.
Det är en viktig investering som du vill göra rätt. Att känna till dina matlagningsbehov är det bästa sättet att börja din sökning efter det perfekta köksredskapet. Hur ofta lagar du mat? Vi har skapat denna praktiska guide för att hjälpa dig att hitta det perfekta köksredskapet för ditt hem.
Vilket material ska du välja för ditt köksredskap?
Det första man kommer att tänka på när man handlar kokkärl är material. Att välja ett material till ditt köksredskap är ett av de viktigaste besluten du måste fatta. Nedan tittar vi på vilka material du kan välja till dina pannor och kastruller.
Rostfritt stål
Rostfritt stål är beständigt mot fläckar och korrosion och är ett av de mest populära materialen för kokkärl. Rostfritt stål är inte en bra värmeledare i sig, men det kan kombineras med andra material för att förbättra ledningsförmågan.
En viktig funktion att alltid hålla utkik efter är om kokkärlet har en inkapslad bas. Rostfritt är inte bara kostnadseffektivt utan leder också värmen mycket bättre. Rostfritt stål kan också kombineras med andra material som aluminium och koppar för att förbättra värmefördelningen och ledningsförmågan.
Dessutom kräver rostfritt stål inte den regelbundna smörjning som krävs av andra kokkärl. Det är det perfekta valet för alla som letar efter högkvalitativa köksredskap som inte kräver tråkigt underhåll.
Gjutjärn
Inget slår gjutjärns mångsidighet. Det kan användas i en ugn, spis eller öppen eld. Denna tjocka metall har en robust crystalline konstruktion som ger den enorm hållbarhet. Gjutjärn gör också ett bättre jobb med att hålla kvar värmen jämfört med andra material. Detta material kommer att hålla och underhålla mat, oavsett om det är slow cooking eller snabb matlagning.
Den största nackdelen med gjutjärn är att det spånar och rostar i det långa loppet. Behandling med olja följt av lite värme skapar dock ett skyddslager som håller kokkärlet i gott skick. Om du tar hand om dem, kan köksredskap i gjutjärn ge många års problemfri matlagning.
Eftersom gjutjärnet är utsatt för rost rekommenderas att vätskor inte förvaras i pannan under längre perioder. Det är också en bra idé att torka rent köksredskap av gjutjärn efter matlagning, och endast handrengöra vid behov.
Aluminium
Köksredskap av aluminium är inte bara lätta utan också en bra värmeledare. Aluminium är också billigt och kräver lite underhåll. Men det är benäget att få bucklor eftersom det är ett lätt material.
Det rekommenderas att du undviker att laga sura eller alkaliska livsmedel på kokkärl av aluminium eftersom dessa reagerar med aluminium. Ta också bort mat omedelbart efter tillagning för att förhindra att den absorberar metall.
Vad du ska hålla utkik efter när du väljer kokkärl
Nu när du känner till de vanligaste materialen du kan välja, är nästa steg att veta vilka funktioner du ska leta efter när du köper kokkärl.
Värmeöverföring
Alla metaller är inte bra värmeledare. Gjutjärn, till exempel, är en bra värmeledare, men rostfritt stål är inte. Köksredskap som har bättre ledningsförmåga kommer att se till att din mat är jämnt tillagad. Den reagerar också snabbt på temperaturförändringar när du minskar eller ökar värmen.
Reaktivitet
Oavsett vilken typ av kokkärl du vill välja, kommer din hälsa först. Vissa kokkärl reagerar med mat och kan orsaka allvarliga hälsoproblem. Till exempel reagerar aluminium med sura livsmedel som tomater. Så, om du lagar sådana livsmedel på en aluminiumpanna eller gryta, kommer du att få i dig metallen. Håll alltid utkik efter reaktivitet när du väljer kokkärl.
Hållbarhet
Vissa kokkärl kommer att förbli i toppskick i åratal, oavsett hur ofta du använder dem. En bra typ av kokkärl är tillverkade i rostfritt stål.
Underhåll
Du måste också ta hänsyn till mängden omsorg köksredskap behöver för att hålla dem i toppskick. Om du inte gillar att behöva behandla dina kokkärl varje kväll innan du går till sängs, skulle du vara bättre med alternativ som kräver lite underhåll, som gjutjärn.
Skötselråd för kokkärl
Det viktigaste att tänka på vid skötsel av köksredskap är det material som används i dess konstruktion. Vissa material kräver mer omsorg än andra.
-
Gjutjärn kräver lite underhåll. En process där olja upprepade gånger appliceras på kokkärlets yta och värms upp, kommer att hålla detta kokkärl i gott skick i många år. Rengör så lite som möjligt efter användning.
-
Rostfritt stål är det enklaste materialet att underhålla. Du behöver helt enkelt handrengöra med en trasa och tvålvatten efter användning. Använd inte några rengöringsdynor som kommer att slita på materialet.
-
Aluminium är benäget att missfärgas. Du kan skydda dina kokkärl från missfärgning genom att blötlägga dem i tvålvatten under längre perioder. Du kan också använda stålull för att eliminera bränd mat.
Bläddra i vår omfattande kollektion för att hitta det perfekta köksredskapet för ditt hem.